Ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti, d.n.

Početna 9 Djelatnost 9 74.90
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
M
Stručne, naučne i tehničke djelatnosti
74
Ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti
74.9
Ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti, d.n.
74.90
Ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti, d.n.

Ovaj razred uključuje:

djelatnosti poslovnog posredovanja, tj. organizaciju kupovine i prodaje malih i srednjih poslovnih subjekata, obuhvatajući i privatne prakse, osim posredovanja u poslovanju nekretninama; djelatnosti posredovanja u vezi sa patentima (organizovanje kupovine i prodaje patenata); djelatnosti procjene, osim za nekretnine ili osiguranje (npr. za antikvitete, nakit itd.); reviziju računa i informacije o naknadama za prevoz robe; djelatnost vremenske prognoze; savjetovanje u području zaštite i bezbjednosti; savjetovanje u području poljoprivrede; savjetovanje u području zaštite životne sredine; ostalo tehničko savjetovanje; djelatnosti savjetnika, osim u području arhitektonskih djelatnosti, inženjerstva i poslovnog upravljanja; djelatnosti kvantitativnih procjenjivača; djelatnosti agenata i agencija koji zastupaju lica u cilju dobijanja angažmana u filmskim, pozorišnim ili drugim predstavama ili u sportu i plasiranju knjiga, igrokaza, umjetničkih djela, fotografije itd., izdavačima, rediteljima itd.​​

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Zanatska djelatnost

Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.

Obavljanje iz stambenog objekta

Dozvoljeno je obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Nije potrebna licenca niti odobrenje nadležnog organa.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).