Inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje ​

Početna 9 Djelatnost 9 71.12
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
M
Stručne, naučne i tehničke djelatnosti
71
Arhitektonske i inžinjerske djelatnosti, tehničko ispitivanje i analiza
71.1
Arhitektonske i inžinjerske djelatnosti i sa njima povezano tehničko savjetovanje
71.12
Inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje ​

Ovaj razred uključuje:

tehničko projektovanje (tj. primjena zakona fizike i principa inženjerstva kod projektovanja mašina, materijala, instrumenata, struktura, procesa i sistema) i djelatnosti savjetovanje za: projekte izrade mašina, industrijskih procesa i postrojenja, projekte iz oblasti niskogradnje, hidrogradnje, saobraćaja, projekte iz područja upravljanja vodama, izradu i realizaciju projekata (elaborata), obuhvatajući nadzor kao fazu realizacije projekata, iz područja energetike, elektrike, elektronike, rudarstva, geologije, hemije, tehnologije, mašinstva, industrije, sistem inženjeringa i bezbjednosnog inženjeringa; izradu projekata klimatizacije, hlađenja, projekata za sanitarnu kontrolu, kontrolu zagađenja i projekte akustičnosti itd.; geofizička, geološka i seizmička istraživanja i mjerenja; djelatnosti geodetskog istraživanja: premjeravanje zemljišta i granica, hidrološko mjerenje, istraživanje podzemnih površina, kartografsko i prostorno snimanje.

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo. Preduzetničku djelatnost je takođe moguće registrovati osim djelatnosti koje se odnose na prostorno planiranje, upravljanje vodama rudarstvo, geologiju i energetiku te geofizička, geološka i seizmološka istraživanja i mjerenja.

Zanatska djelatnost

Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.

Obavljanje iz stambenog objekta

Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Potrebno je odobrenje koje zavisi od specifične djelatnosti.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).