Djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanje muzičkih zapisa ​

Početna 9 Djelatnost 9 59.20
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
J
Informacije i komunikacije
59
Proizvodnja filmova, video-filmova i televizijskog programa, djelatnost snimanja zvučnih zapisa i izdavanja muzičkih zapisa
59.2
Djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja muzičkih zapisa
59.20
Djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanje muzičkih zapisa ​

Ovaj razred uključuje:

djelatnosti snimanja originalnih zvučnih zapisa (master-kopija), kao što su trake ili CD; izdavanja reklama i distribuciju zvučnih zapisa trgovcima na veliko, trgovcima na malo ili direktno građanima. Te djelatnosti mogu i ne moraju biti povezane sa snimanjem originalnih zapisa u istoj jedinici, tj. u istom poslovnom subjektu. Ako nisu povezane, jedinica koja obavlja te djelatnosti mora steći pravo na umnožavanje i distribuciju originalnih zapisa. Ovaj razred isto tako obuhvata djelatnosti snimanja zvučnih zapisa u studiju ili na drugom mjestu, obuhvatajući snimanje na traku radio-programa (tj. koji nije uživo). Ovaj razred isto tako obuhvata djelatnosti izdavanja muzičkih zapisa, tj. djelatnosti sticanja i registracije autorskih prava za muzičke kompozicije, promociju, davanje odobrenja i upotrebu tih kompozicija za snimanje, na radiju i televiziji, u filmovima, izvođenju uživo, u štampi ili drugim medijima. Jedinice koje obavljaju ove djelatnosti mogu posjedovati autorska prava ili nastupaju kao zastupnici za autorska prava na zvučne i muzičke zapise u ime vlasnika autorskih prava. Ovdje je obuhvaćeno izdavanje muzičkih zapisa.

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Zanatska djelatnost

Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.

Obavljanje iz stambenog objekta

Dozvoljeno je obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Nije potrebna licenca niti odobrenje nadležnog organa.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).