Izgradnja cjevovoda za tečnosti i gasove

Početna 9 Djelatnost 9 42.21
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
F
Građevinarstvo
42
Izgradnja objekata niskogradnje
42.2
Izgradnja cjevovoda, vodova za električnu struju i telekomunikacije
42.21
Izgradnja cjevovoda za tečnosti i gasove

Ovaj razred uključuje:

izgradnju objekata niskogradnje: međugradskih cjevovoda (cjevovoda na velike udaljenosti) i gradskih cjevovoda, vodovoda, sistema za navodnjavanje (kanala), (irigacioni sistemi), rezervoara; izgradnju: kanalizacijskih (odvodnih) sistema, uključujući popravljanje objekata za odlaganje i prečišćavanje otpadnih voda, pumpnih i mjernih stanica; bušenje izvora (nalazišta) vode.

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo. Preduzetničku djelatnost je takođe moguće registrovati ali samo u slučaju bušenja i kopanja izvora vode i izgradnje rezervoara za koje ne treba građevinska dozvola.

Zanatska djelatnost

Moguće je registrovati ovu djelatnost kao zanatsku samo u slučaju bušenja i kopanja izvora vode i izgradnje rezervoara za koje ne treba građevinska dozvola.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti osim u slučaju da je oblik organizovanja preduzetnička djelatnost.

Obavljanje iz stambenog objekta

Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Moguće je obavljati djelatnost kao sezonsku ali samo u slučaju bušenja i kopanja izvora vode i izgradnje rezervoara za koje ne treba građevinska dozvola.

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Potrebna je licenca, osim u slučaju preduzetničke djelatnosti, koje izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).