Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada​

Početna 9 Djelatnost 9 41.20
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
F
Građevinarstvo
41
Izgradnja objekata visokogradnje
41.2
Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada
41.20
Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada​

Ovaj razred uključuje:

izgradnju svih vrsta stambenih zgrada: porodičnih (individualnih) kuća, više stambenih zgrada, uključujući nebodere; izgradnju svih vrsta nestambenih zgrada: zgrade za industrijsku proizvodnju, kao što su: fabrike, radionice, montažne proizvodne hale itd., bolnice, škole, poslovne zgrade, hoteli, prodavnice, trgovački (tržni) centri, restorani, aerodromske zgrade, sportske dvorane, garaže za parkiranje, obuhvatajući nadzemne i podzemne garaže, skladišta, zgrade za vjerske obrede; sastavljanje i podizanje montažnih objekata na gradilištu od prethodno izrađenih dijelova; pregrađivanje ili renoviranje postojećih stambenih objekata.

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo. Preduzetničku djelatnost je takođe moguće registrovati ali samo za objekte za koje nije potrebna građevinska dozvola.

Zanatska djelatnost

Moguće je registrovati ovu djelatnost kao zanatsku samo u slučaju radova i izgradnje objekata koji ne zahtijevaju građevinsku dozvolu.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti osim u slučaju da je oblik organizovanja preduzetnička djelatnost.

Obavljanje iz stambenog objekta

Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Moguće je obavljati djelatnost kao sezonsku ali samo za radove i izgradnju objekata koji ne zahtijevaju građevinsku dozvolu.

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Potrebna je licenca, osim u slučaju preduzetničke djelatnosti, koje izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).