Proizvodnja motora i turbina, osim motora za avione i motorna vozila​

Početna 9 Djelatnost 9 28.11
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
C
Prerađivačka industrija
28
Proizvodnja mašina i opreme
28.1
Proizvodnja mašina za opštu namjenu
28.11
Proizvodnja motora i turbina, osim motora za avione i motorna vozila​

Ovaj razred uključuje:

proizvodnju klipnih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, osim motora za motorna vozila, avione i motocikle: motori za brodove, motori za željeznicu (lokomotive); proizvodnju klipova, klipnih prstenova, karburatora i sl. za sve motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, dizelske motore i sl.; proizvodnju usisnih i izduvnih ventila za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem; proizvodnju turbina i njihovih dijelova: turbine na vodenu paru i ostale parne turbine, hidraulične turbine, vodena kola i njihovi regulatori, turbine na vjetar, turbine na gas, osim turbomlaznih i turbopropelerskih za pogon aviona; proizvodnju kompleta za kotao turbina; proizvodnju generatorskih kompleta turbina; proizvodnju motora za primjenu u industriji. ​

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Zanatska djelatnost

Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.

Obavljanje iz stambenog objekta

Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Potrebno je odobrenje koje izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (ili lokalna samouprava).

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).