Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura ​

Početna 9 Djelatnost 9 24.10
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
C
Prerađivačka industrija
24
Proizvodnja baznih metala
24.1
Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura
24.10
Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura ​

Ovaj razred uključuje:

rad i proizvodnju proizvoda visokih peći, konvertora od čelika i valjaonica; proizvodnju sirovog livenog gvožđa i sjajnog gvožđa u komadima, blokovima i drugim primarnim oblicima; proizvodnju ferolegura; proizvodnju čeličnih proizvoda direktnom redukcijom gvožđa i ostalih spužvastih proizvoda od gvožđa; proizvodnju gvožđa izuzetne čistoće dobijenog elektrolizom ili nekim drugim hemijskim procesom; topljenje izlomljenih komada od gvožđa i čelika; proizvodnju granula i praha od gvožđa; proizvodnju komada od čelika ili ostalih primarnih oblika; proizvodnju polugotovih proizvoda od čelika; proizvodnju toplo, hladno i ravno valjanih proizvoda od čelika; proizvodnju toplo valjanih šipki i cijevi od čelika; proizvodnju toplo valjanih otvorenih profila od čelika; proizvodnju piling ploča od čelika i zavarenih otvorenih profila od čelika; proizvodnju proizvoda od čelika za izgradnju kolosjeka (nesastavljene šine). ​

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Zanatska djelatnost

Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.

Obavljanje iz stambenog objekta

Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Potrebno je odobrenje koje izdaje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).