Proizvodnja ostalih hemijskih proizvoda, d. n. ​

Početna 9 Djelatnost 9 20.59
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
C
Prerađivačka industrija
20
Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda
20.5
Proizvodnja ostalih hemijskih proizvoda
20.59
Proizvodnja ostalih hemijskih proizvoda, d. n. ​

Ovaj razred uključuje:

​proizvodnju fotografskih ploča, filmova, papira i drugih na svjetlost osjetljivih i neosvijetljenih materijala d.n.; proizvodnju hemijskih preparata za fotografske svrhe; proizvodnju želatina i njegovih proizvoda; proizvodnju različitih hemijskih proizvoda: peptoni i njihovi derivati i druge proteinske supstance i njihovi derivati, hemijski modifikovana ulja i masti, sredstva za dovršavanje tekstila i kože, prahovi i paste za tvrdo i meko lemljenje, brušenje i zavarivanje, sredstva za odmašćivanje (čišćenje) metala, pripremljeni aditivi za cement, aktivni ugalj, dodaci (aditivi) uljima za podmazivanje, pripremljeni akceleratori (ubrzivači) za gumu, katalizatori i drugi hemijski proizvodi za upotrebu u industriji, antidetonatori, antifriz preparati, tečnosti za hidrauličke prenose, složeni laboratorijski i dijagnostički reagensi; proizvodnju mastila i tuša za pisanje i crtanje. ​

Oblik registracije

Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.

Zanatska djelatnost

Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.

Poslovni prostor

Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.

Obavljanje iz stambenog objekta

Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.

Sezonski rad

Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku

Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa

Potrebno je odobrenje koje izdaje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).