Proizvodnja mlijeka, mliječnih proizvoda i sira
C
Prerađivačka industrija
10
Proizvodnja prehrambenih proizvoda
10.5
Proizvodnja mliječnih proizvoda
10.51
Proizvodnja mlijeka, mliječnih proizvoda i sira
Ovaj razred uključuje:
proizvodnju svježeg tečnog mlijeka, pasterizovanog, sterilizovanog, homogenizovanog i/ili obrađenog na veoma visokim temperaturama; proizvodnju napitaka baziranih na mlijeku; proizvodnju pavlake od svježeg tečnog mlijeka pasterizovanog, sterilizovanog, homogenizovanog; proizvodnju mlijeka u prahu i kondenzovanog mlijeka, zaslađenog ili nezaslađenog; proizvodnju mlijeka i pavlake u čvrstom stanju; proizvodnju putera; proizvodnju jogurta; proizvodnju sira i urde; proizvodnju surutke; proizvodnju kazeina, mliječnog šećera (laktoze) i dr.
Oblik registracije
Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.
Zanatska djelatnost
Moguće je registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.
Poslovni prostor
Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.
Obavljanje iz stambenog objekta
Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.
Sezonski rad
Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku
Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa
Potrebno je odobrenje koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske (ili lokalna samouprava).
Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).