Ostala prerada i konzervisanje voća i povrća
C
Prerađivačka industrija
10
Proizvodnja prehrambenih proizvoda
10.3
Prerada i konzervisanje voća i povrća
10.39
Ostala prerada i konzervisanje voća i povrća
Ovaj razred uključuje:
proizvodnju hrane koja se uglavnom sastoji od voća ili povrća, osim gotovih zamrznutih jela ili jela u konzervama; konzervisanje voća, orašastog voća ili povrća: zamrzavanje, sušenje, stavljanje u ulje ili sirće, stavljanje u konzerve itd.; proizvodnju prehrambenih proizvoda od voća ili povrća; proizvodnju džema, marmelade i voćnog želea; proizvodnju prženog orašastog voća; proizvodnju hrane i smjesa od orašastog voća; proizvodnju lako kvarljive hrane od voća ili povrća, kao što su: salate, miješane salate, zapakovane salate, oguljeno, oljušteno ili rezano povrće, tofu (sojin sir).
Oblik registracije
Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.
Zanatska djelatnost
Nije moguće registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.
Poslovni prostor
Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.
Obavljanje iz stambenog objekta
Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.
Sezonski rad
Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku
Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa
Potrebno je odobrenje koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske (ili lokalna samouprava).
Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).