Prerada i konzerviranje mesa
C
Prerađivačka industrija
10
Proizvodnja prehrambenih proizvoda
10.1
Prerada i konzerviranje mesa i proizvodnja proizvoda od mesa
10.11
Prerada i konzerviranje mesa
Ovaj razred uključuje:
djelatnosti klaonica koje se bave klanjem, pripremom i pakovanjem mesa: govedine, svinjetine, jagnjetine, mesa od zečeva, ovčetine, mesa od deve itd.; proizvodnju svježeg, ohlađenog ili zamrznutog mesa, cijelog (ne sječenog); proizvodnju svježeg, ohlađenog ili zamrznutog mesa, sječenog u komade.
Oblik registracije
Djelatnost je moguće registrovati kao preduzetničku djelatnost, društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo.
Zanatska djelatnost
Moguće je registrovati ovu djelatnost kao zanatsku.
Poslovni prostor
Obavezno je imati ili iznajmljivati poslovni prostor za obavljanje ove djelatnosti.
Obavljanje iz stambenog objekta
Nje dozvoljeno obavljati djelatnost u stambenom prostoru.
Sezonski rad
Nije moguće obavljati ovu djelatnost kao sezonsku
Licenca za registraciju i obavljanje djelatnosti ili odobrenje nadležnog organa
Potrebno je odobrenje koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske (ili lokalna samouprava).
Poslovne knjige se u slučaju društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva trebaju voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga DOO). U slučaju preduzetničke djelatnosti i poljoprivrednog gazdinstva, poslovne knjige se mogu voditi po principu prostog knjigovodstva (vidjeti sekciju Vođenje knjiga SP).